Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką
Przepis dnia: 23-04-2021

Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką . Ciasto przyrządzone jest z dodatkiem piwa.
Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką
Składniki
- 500g mąki
- 240g lekko podgrzanego piwa
- 2 łyżeczki suchych drożdży ok.8g
- 2 łyżeczki suchego zakwasu chlebowego żytniego ok.8g
- 2 łyżeczki soli
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
Składniki
- 500g mąki
- 240g lekko podgrzanego piwa
- 2 łyżeczki suchych drożdży ok.8g
- 2 łyżeczki suchego zakwasu chlebowego żytniego ok.8g
- 2 łyżeczki soli
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu

Etapy przygotowania
Wszystkie składaniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, ciasto lekko rozciągamy rękami i składamy trzy razy w kopertę,przykrywamy i zostawiamy do wyrośniecia na ok.1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez 50min. 10min przed końcem ściągamy pokrywkę by uzyskać pyszną chrupiącą skórkę

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2178
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 144
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 248
Ostatnio komentowane przepisy

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2178
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 144
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 248



Składniki
- 500g mąki
- 240g lekko podgrzanego piwa
- 2 łyżeczki suchych drożdży ok.8g
- 2 łyżeczki suchego zakwasu chlebowego żytniego ok.8g
- 2 łyżeczki soli
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
Wszystkie składaniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, ciasto lekko rozciągamy rękami i składamy trzy razy w kopertę,przykrywamy i zostawiamy do wyrośniecia na ok.1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez 50min. 10min przed końcem ściągamy pokrywkę by uzyskać pyszną chrupiącą skórkę
Pyszności:)
Wygląda smakowicie :)