Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-07-2021
Ciasto cukiniowe z dodatkiem razowej mąki, wypełnione chrupiącymi pistacjami, polane cytrynowym lukrem
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6333
Polecam.
Odsłon: 355
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6333
Polecam.
Odsłon: 355
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Składniki
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pistacje posiekać nożem. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce mikserem wymieszać olej, cukier, jajka, jogurt i esencję waniliową. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, zmiksować. Dołożyć tartą cukinię, posiekane orzechy i skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez około 1,5 godziny (do suchego patyczka). Wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukrem polać ostygnięte ciasto, posypać siekanymi pistacjami.