Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla tradycyjnych poznańskich rogali pieczonych na święto św. Marcina. Nie mniej smaczne za to z sezonowej dyni i niebieskiego maku, który znaleźć możecie w każdym sklepie spożywczym.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21612
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21612
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki, a następnie pokruszone drożdże i odstawiamy na kwadrans. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. 3 szklanki mąki przesiewamy, dodajemy sól, cukier, jajko, cynamon, ekstrakt, dynię a następnie zalewamy to wszystko mlekiem z drożdżami. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać, podsypujemy maka tak długo aż przestanie się kleić. Dolewamy stopniowo przestudzone masło i wyrabiamy raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Do masy makowej dodajemy mąkę oraz mieszankę Słoneczne Pola (ziarenka możemy uprzednio posiekać).Ciasto drożdżowe wałkujemy na blacie podsypanym mąką na kształt prostokąta.Wycinamy z niego nożem trójkąty takie jak na zdjęciu i smarujemy je masą makową (około 1 dużej, pełnej łyżki). Z tej porcji ciasta wychodzi około 20 rogali.Rogaliki zawijamy zaczynając od szerszego boku, ewentualny nadmiar masy wypływający z boku zdejmujemy. Ostawiamy rogal do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut.
Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Lukrem polewamy przestudzone rogaliki i posypujemy posiekanymi ziarenkami.