Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prawie, bo z ciasta drożdżowego, a nie półkruchego ale zaręczam, że nie odbiegają smakiem od oryginału, a według mnie są nawet lepsze :-) polecam
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2531
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2531
Składniki
Przygotowanie rogali jest dosyć pracochłonne, więc "produkcję" można podzielić na 2 dni. Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 średniej wielkości rogali. W pierwszym dniu przygotowuję nadzienie. Mak, orzechy i migdały (bez skórki) należy zalać wrzątkiem i po 15 min. odcedzić. Wszystko zmielić dwukrotnie. Masę marcepanową utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną oraz przełożyć do masy makowej, dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczy i pokruszone biszkopty. Wszystko dokładnie wymieszać (jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy trochę więcej cukru pudru). Nadzienie odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia przygotowuję ciasto i piekę rogale. Drożdże rozkruszamy do kubka, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuszczą. Margarynę należy utrzeć z jajkami, dodać śmietanę i rozpuszczone drożdże, dokładnie połączyć składniki. Do dużej miski lub na stolnicę wysypujemy cały 1kg mąki, na to wylewamy ciasto i zagniatamy do połączenia się składników. (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki, tak aby swobodnie można było wałkować ale nie za dużo, żeby nie było za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka mniejszych cześci i każdą osobno wałkujemy w kształcie koła o grubości ok. 2-3 mm. Wykrawamy trójkąty, na których rozsmarowujemy masę makową (zostawiając przy kazdej krawędzi mały margines (ok. 0,5cm).
Zwijamy rogale zaczynając od szerszego boku, do wierzchołka. Rogale przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy do zrumienienia w temp. 200 stopni ok. 15 min. Lukier: Cukier puder łączymy z gorącą wodą i rozcieramy aby powstała jednolita masa (gęstość regulujemy wodą lub cukrem p.). Smarujemy jeszcze ciepłe rogale i posypujemy szybko drobno pokrojonymi migdałami (lukier szybko wysycha). Czekamy do choćby lekkiego ostygnięcia i pałaszujemy :-)