Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I kolejna propozycja drożdżowych rogalików z ciasta przygotowanego na bazie maślanki...polecam!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93854
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2710
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3531
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1631
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2302
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93854
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2710
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3531
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1631
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2302
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 2 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10-15 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60-70 min. do podwojenia objętości. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Zwinąć w rogaliki i pozostawić na blasze do napuszenia na ok. 15 min.
Następnie posmarować mlekiem wymieszanym z jajem. Piec w temp. 190 stopni przez ok.15 min. do zrumienienia. Smacznego!