Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki na kolację i śniadanko, robione z doskoku... trochę grzebania w ogrodzie trochę w kuchni i są :-) można powiedzieć, że robią się same. Poniżej przepis na 24 małe rogaliki lub 16 większych... Od razu mówię, że są pyszne i schodzą w mig... Wystarczy samo masełko... Pycha :-)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2033
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 266
Polecam.
Odsłon: 442
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2033
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 266
Polecam.
Odsłon: 442
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka, wszystko zależy od użytej mąki. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Każdą kolejno rozwałkować na koło grubości pół cm. Koło pociąć na 8 trójkątów, czyli wzdłuż, wszerz i po skosach. Każdy trójkącik zwinąć w kierunku szpica, uformować rogalik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypać ulubionymi ziarenkami i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-18 minut do zrumienienia. Polecam, bo rogaliki są rewelacyjne. Zostawione na drugi dzień przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. A jeśli jednak trochę wyschną to wystarczy je skropić wodą i włożyć na chwilę do piekarnika lub mikrofalówki i znowu mamy świeżutkie rogaliki. SMACZNEGO!!!