Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne rogaliczki dobre na każdą okazję. :)
Przesiać mąkę do miski, dodać sól, przemieszać. W kubeczku rozrobić drożdże z mlekiem i łyżką cukru. W tym czasie roztopić masło i lekko przestudzić (jak bedzie gorące, sparzy drożdże).
Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, masło, 2 całe jajka i 2 żółtka oraz rozczyn drożdży. Energicznie wyrobić, najlepiej przez rozciaganie. Należy się spieszyć i unikać przeciągów.
Przykryć ciasto do wyrośnięcia, aby przynajmniej podwoiło swoja objętość. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowac stolnicę, wałek i mąkę do podsypywania (najlepiej krupczatka).
Z ciasta wydzielać części mniej więcej wielkości damskiej pięści. Rozwałkowywać na kształt koła, dzielić na 6, jak pizzę. W każdy trójkącik kłaść marmoladę i zwijać do środka. Kazdy surowy rogalik posmarować surowym białkiem (zostały przecież), żeby były błyszczące. Piec na pergaminie na złoty kolor, ok 15 min.
Gdy rogaliki przestygną, robimy lukier. Cukier puder rozprowadzamy odrobiną gorącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Polewamy rogaliki. Smacznego!
smaczne, kruche, marchewkowe ciasteczka nadziane kwaskową marmoladą lub powid...
Odsłon: 6101
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4126
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 73
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 88
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 134
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1553
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4126
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 73
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 88
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 134
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1553
Składniki
Przesiać mąkę do miski, dodać sól, przemieszać. W kubeczku rozrobić drożdże z mlekiem i łyżką cukru. W tym czasie roztopić masło i lekko przestudzić (jak bedzie gorące, sparzy drożdże).
Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, masło, 2 całe jajka i 2 żółtka oraz rozczyn drożdży. Energicznie wyrobić, najlepiej przez rozciaganie. Należy się spieszyć i unikać przeciągów.
Przykryć ciasto do wyrośnięcia, aby przynajmniej podwoiło swoja objętość. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowac stolnicę, wałek i mąkę do podsypywania (najlepiej krupczatka).
Z ciasta wydzielać części mniej więcej wielkości damskiej pięści. Rozwałkowywać na kształt koła, dzielić na 6, jak pizzę. W każdy trójkącik kłaść marmoladę i zwijać do środka. Kazdy surowy rogalik posmarować surowym białkiem (zostały przecież), żeby były błyszczące. Piec na pergaminie na złoty kolor, ok 15 min.
Gdy rogaliki przestygną, robimy lukier. Cukier puder rozprowadzamy odrobiną gorącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Polewamy rogaliki. Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 650
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 890