Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pulchne i łatwe w wykonaniu rogaliki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10930
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4864
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 994
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9404
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1396
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10930
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4864
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 994
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9404
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1396
Składniki
ILOŚĆ: ok. 30 rogalików W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, roztopione masła. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i wszystko razem wyrabiamy, aż powstanie gładkie i lśniące ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą na ok. godzinę, ciasto powinno wypłynąć. Po wypłynięciu ponownie dokładnie wyrabiamy, dodając tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła, następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy dżem. Zwijamy od szerszej strony do węższej. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody, aby podczas pieczenia nabrały ładnego koloru. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 30 -35 min w temp. 180 C. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.