Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pulchne i łatwe w wykonaniu rogaliki.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17335
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 345
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3871
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 127
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 190
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17335
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 345
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3871
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 127
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 190
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 111
Składniki
ILOŚĆ: ok. 30 rogalików W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, roztopione masła. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i wszystko razem wyrabiamy, aż powstanie gładkie i lśniące ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą na ok. godzinę, ciasto powinno wypłynąć. Po wypłynięciu ponownie dokładnie wyrabiamy, dodając tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła, następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy dżem. Zwijamy od szerszej strony do węższej. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody, aby podczas pieczenia nabrały ładnego koloru. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 30 -35 min w temp. 180 C. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.