Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świetnie wyglądają, jeszcze lepiej smakują, są dość syte, więc 2-3 doskonale zaspokoją głód słodkości do popołudniowej herbatki. i do tego całkiem tanie.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy wrzucić na stolnicę. dodać margarynę i wszystko razem porządnie "wysiekać" dużym nożem. kiedy margaryna będzie rozdrobniona dodać jajko, żółtka i śmietanę. (białka zostawić do posmarowania rogalików przed pieczeniem). wyrobić ciasto od czasu do czasu podsypując mąką.
uformować z ciasta wałek, kroić na kawałki i rozwałkowywać na placki o grubości mniejszej niż 1/2cm. nożem do pizzy albo nożem do chruścików pokroić rozwałkowane placki jak pizze - na 8 lub więcej kawałków.
na każdy kawałek położyć małą porcję marmolady uprzednio wymieszanej z łyżeczką bułki tartej. zawijać rogaliki od grubszej strony do cieńszej.
zawinięte rogaliki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. najlepiej dać każdemu trochę przestrzeni, ponieważ się rozrosną w piekarniku. posmarować wierzch białkiem. piec w 180-200stopniach do uzyskania rumianego koloru. odstawić do wystygnięcia.