Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki są świetnym pomysłem na coś niedużego i słodkiego. Nie opłaca się robić ich mało więc podaję porcję na ok. 60 szt.
Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże (w temp. pokojowej), żółtka, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wszystko lekko mieszamy i dodajemy ciepłe mleko. Delikatnie wyrabiamy i dodajemy połowę roztopionego masła. Teraz wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, dodajemy resztę masła i wyrabiamy jeszcze chwilę. Formujemy kulę z ciasta, odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je w mniejszych kawałkach, koniecznie tak, żeby rozwałkowany placuszek był okrągły. Następnie dzielimy go na trójkąty. Na podstawie każdego takiego trójkąta kładziemy marmoladę (w ilości jaką lubimy) i zwijamy ciasno rogaliki.
Białkiem smarujemy surowe rogaliki i czekamy aż wyrosną (podwoją objętość), pieczemy je w temp. 160C (bez termoobiegu 180C) przez 20-25 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Sierpień, 2010r.
Przepis na pyszne rogaliki krucho - drożdżowe, które szybko znikają z talerza.
Odsłon: 8554
Rogaliki bez drożdży są naprawdę szybko gotowe. Bez długiego zagniatania i cz...
Odsłon: 6453
Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Szybkie proste przygotowan...
Odsłon: 80
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 20
Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Szybkie proste przygotowan...
Odsłon: 80
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 20
Składniki
Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże (w temp. pokojowej), żółtka, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wszystko lekko mieszamy i dodajemy ciepłe mleko. Delikatnie wyrabiamy i dodajemy połowę roztopionego masła. Teraz wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, dodajemy resztę masła i wyrabiamy jeszcze chwilę. Formujemy kulę z ciasta, odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je w mniejszych kawałkach, koniecznie tak, żeby rozwałkowany placuszek był okrągły. Następnie dzielimy go na trójkąty. Na podstawie każdego takiego trójkąta kładziemy marmoladę (w ilości jaką lubimy) i zwijamy ciasno rogaliki.
Białkiem smarujemy surowe rogaliki i czekamy aż wyrosną (podwoją objętość), pieczemy je w temp. 160C (bez termoobiegu 180C) przez 20-25 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Sierpień, 2010r.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 41
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2749