Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie rogaliki drożdżowe.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16007
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16007
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Składniki
Drożdże dokładnie mieszamy z 60 ml mleka, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia.
Żółtka miksujemy z pozostałą ilością cukru.
Do podrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, roztarte z cukrem żółtka, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką.
Wrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe część a następnie każdą część delikatnie rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów (w sumie razem 16 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika każdy smarujemy mlekiem. Pieczemy przez ok. 20 min. na rumiano. Po upieczeniu smarujemy lukrem i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi.