Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na drugie śniadanie i deser.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 463
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 530
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 828
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 463
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 530
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 828
Składniki
Ciasto francuskie rozmroź. Przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Płaty ciasta lekko rozwałkuj. Ostrym nożem potnij na 8 kwadratów. Każdy kwadrat przetnij po przekątnej na dwa trójkąty. 2.Konfitrurę wiśniową wymieszaj z alkoholem. Na każdym trójkącie, tuż przy podstawie, połóż niewielką porcję nadzienia. Żółtko przelej do miseczki, dodaj mleko, roztrzep widelcem. 3.Trójkąty ciasta ciasno zwiń, zaczynając od podstawy. Rogi zawiń do środka formując rogaliki. Ciastka przełóż na przykrytą papierem do pieczenia płaską blachę z piekarnika. 4.Przygotowaną mieszanką posmaruj ciastka. Posyp brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor ok. 20 minut. Udekoruj wisienkami i melisą.