Delikatne, bardzo smaczne, maślane rogale z czarnuszką.
Rumiane rogale maślane z czarnuszką.
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna Typ-500 - 550 g
- jajka 2 szt
- cukier 1,5 łyżki
- sól 1/2 łyżeczki
- ciepłe mleko 1 szklanka 200 ml
- roztopione masło 60 g
- suche drożdże 8 g lub świeże 20 g
Dodatkowo:
- miękkie masło do posmarowania placków
- jajko 1 szt do posmarowania
- czarnuszka do posypania
- szczypta soli
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna Typ-500 - 550 g
- jajka 2 szt
- cukier 1,5 łyżki
- sól 1/2 łyżeczki
- ciepłe mleko 1 szklanka 200 ml
- roztopione masło 60 g
- suche drożdże 8 g lub świeże 20 g
Dodatkowo:
- miękkie masło do posmarowania placków
- jajko 1 szt do posmarowania
- czarnuszka do posypania
- szczypta soli

Potrzebne przybory kuchenne
miska, wałek,
Etapy przygotowania
Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość.

Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 10 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę.

Każdą kulkę ciasta wałkujemy na trójkątny placek. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale.

Rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach (rogale wyrosną). Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdy rogal roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia rogali.

Upieczone rogale studzimy na kratce. Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4566

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 726

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 320

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14648
Ostatnio komentowane przepisy

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4566

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 726

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 320

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14648



Składniki
- mąka pszenna Typ-500 - 550 g
- jajka 2 szt
- cukier 1,5 łyżki
- sól 1/2 łyżeczki
- ciepłe mleko 1 szklanka 200 ml
- roztopione masło 60 g
- suche drożdże 8 g lub świeże 20 g
- miękkie masło do posmarowania placków
- jajko 1 szt do posmarowania
- czarnuszka do posypania
- szczypta soli
Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość.
Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 10 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę.
Każdą kulkę ciasta wałkujemy na trójkątny placek. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale.
Rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach (rogale wyrosną). Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdy rogal roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia rogali.
Upieczone rogale studzimy na kratce. Smacznego!!!