Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne, maślane rogale z czarnuszką.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7664
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2822
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7664
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2822
Składniki
Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość.
Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 10 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę.
Każdą kulkę ciasta wałkujemy na trójkątny placek. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale.
Rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach (rogale wyrosną). Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdy rogal roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia rogali.
Upieczone rogale studzimy na kratce. Smacznego!!!