Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący na zewnątrz, mięciutki w środku i aromatyczny – taki właśnie jest nasz domowy rwany chlebek ziołowy. Idealna przekąska na imprezy lub też dodatek do wszelkiego rodzaju posiłków. Przygotujesz go szybko i łatwo, a efekt zachwyci wszystkich domowników.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 158
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 158
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Podgrzej wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wsyp do niej 3 łyżki mąki oraz cukier. Wkrusz świeże drożdże, całość wymieszaj i przykryj ściereczką. Po około 10 minutach powinny podwoić swoją objętość.
Mąkę przesiej do dużej miski albo na stolnicę. Dodaj sól i wlej gotowy rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, a kiedy składniki się połączą, dodaj olej. Całość wyrabiaj tak długo aż zrobi się gładkie, elastyczne i jednolite ciasto gotowe do formowania. W razie konieczności podsyp mąką. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe, suche miejsce na około godzinę.
Przygotuj nadzienie. Miękkie masło czosnkowe włóż do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, najlepiej widelcem.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt. Wysmaruj całą powierzchnię gotowym masłem czosnkowo-ziołowym. Pokrój ciasto w plastry o szerokości około 5 cm. Każdy z nich złóż w harmonijkę i układaj ciasno jeden obok drugiego na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Odstaw na 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza z grzaniem góra i dół. Chlebek ziołowy rwany piecz przez około 35-40 minut.