Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki piątkowy kaprys. Smaki dzieciństwa. :)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 194
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16238
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 82
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 219
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 194
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16238
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 82
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 219
Składniki
Mleko zagrzać, w 1/2 szkl. rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąką - tyle mąki, by rozczyn miał gęstość śmietany. Zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z 1 i 1/2 łyżki cukru na kogel-mogel. Resztę cukru oraz cukier waniliowy dodać do pozostałej przesianej mąki.
Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić w drobną kostkę, zasypać 2 łyżkami cukru, dodać łyżkę wody i poddusić na mocnym ogniu aż woda odparuje. Oczywiście, można użyć gotowych skórek kandyzowanych. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem. Masło roztopić i przestudzić.
Do mąki z cukrami dodać rozczyn, kogel-mogel, rodzynki i skórki. Wyrabiać chwilę - jeśli będzie zbyt twarde dodać ciepłe mleko. Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać ok. 5 minut - ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki (keksówki) - 3/4 wysokości. Odstawić do wyrośnięcia - aż wyrośnie nieco ponad foremkę. Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć do 160-170 i piec jeszcze ok. 20-30 minut. Można sprawdzić patyczkiem - suchy oznacza wypieczoną bułkę.
Kroić po wystudzeniu, choć bardzo trudno jest wytrzymać - pięknie pachnie. Przepyszna z ciepłym mlekiem - sama lub posmarowana masłem. Smacznego. :)