Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki piątkowy kaprys. Smaki dzieciństwa. :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9919
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2564
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1695
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 634
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3810
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9919
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2564
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1695
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 634
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3810
Składniki
Mleko zagrzać, w 1/2 szkl. rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąką - tyle mąki, by rozczyn miał gęstość śmietany. Zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z 1 i 1/2 łyżki cukru na kogel-mogel. Resztę cukru oraz cukier waniliowy dodać do pozostałej przesianej mąki.
Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić w drobną kostkę, zasypać 2 łyżkami cukru, dodać łyżkę wody i poddusić na mocnym ogniu aż woda odparuje. Oczywiście, można użyć gotowych skórek kandyzowanych. Rodzynki zaparzyć wrzątkiem. Masło roztopić i przestudzić.
Do mąki z cukrami dodać rozczyn, kogel-mogel, rodzynki i skórki. Wyrabiać chwilę - jeśli będzie zbyt twarde dodać ciepłe mleko. Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać ok. 5 minut - ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki (keksówki) - 3/4 wysokości. Odstawić do wyrośnięcia - aż wyrośnie nieco ponad foremkę. Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć do 160-170 i piec jeszcze ok. 20-30 minut. Można sprawdzić patyczkiem - suchy oznacza wypieczoną bułkę.
Kroić po wystudzeniu, choć bardzo trudno jest wytrzymać - pięknie pachnie. Przepyszna z ciepłym mlekiem - sama lub posmarowana masłem. Smacznego. :)