Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bułeczki, które możemy wykonać z dowolnymi owocami.
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 80
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 47
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 80
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 47
Składniki
Mleko lekko podgrzane wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, jajko, żółtko. Następnie przesianą mąkę razem z suchymi drożdżami ( jeśli wykonujemy bułeczki ze świeżych drożdży musimy na początku zrobić rozczyn ), masło i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie i nie klejące ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces wyrastania możemy wstawić miseczkę z ciastem do piekarnika nastawionego na max. 40 C z lekko uchylonymi drzwiczkami, sprawdzając co jakiś czas czy piekarnik nie grzeje za mocno. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy 9 okrągłych bułeczek, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i łączymy do uzyskania grudek. Napuszone bułeczki posypujemy lekko mąką i dnem szklanki robimy wgłębienia, dosyć mocno dociskając, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Do każdego wgłębienia sypiemy ok. ½ łyżeczki bułki tartej i wkładamy całe truskawki. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką . Pieczemy w 190 C przez ok. 20 min. do złotego koloru. Po wyjęciu posypujemy lekko cukrem pudrem i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego.