Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek bananowy który dziś przygotujemy to klasyka amerykańskich wypieków. Od chleba tradycyjnego jest bardziej wilgotny, słodszy, czesto używa się też mocnych przypraw, by wzmocnić jego smak. Jak to w Stanach jest szybki w przygotowaniu, a zamiast drożdży używa się sody oczyszczonej. Różne pomysły i nasza inwencja w pieczeniu tego chlebka zezwalają na dodatki w postaci owoców, przypraw czy orzechów. Pachnący i delikatny, słodkawy, ale nie za słodki, od zewnątrz lekko chrupiący, we wnętrzu puszysty prawie jak biszkopt..Co tu dużo gadać, po prostu niebo bananowe w gębie. Jak powiadaja wtajemniczeni "top bananas..". W tym przepisie przygotujemy najprostszy chlebek bananowy, bez dodatków. Możecie potraktować go jako przyląded do dalszych eskapad czy eksperymentów kulinarnych z dodatkami.Do dzieła..
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9530
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9530
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Składniki
Sposób przyrządzenia Zaczynamy od dokładnego rozgniecenia bananów oraz od roztopienia masła w rondelku.. W dużym naczyniu wymieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, dokładnie roztrzepane jajko oraz ekstrat waniliowy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki sie połączyły. Nakładamy naszą masę do foremki. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 170C, przez około godzinę . Po tym czasie nasz "american dream" powinien być gotowy. Wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia , jeśli damy radę ro nie podjadamy.. Smacznego !! Porada Możemy zamrozić jeśli przygotujemy większą ilość.