Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na śniadanko pyszna chałka nadziana marmoladą, do tego ciepłe kakao. MNIAM :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25711
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2700
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1316
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25711
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2700
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1316
Składniki
Do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i czekamy by zaczyn ruszył. Do zaczynu dodajemy 2 żółtka, 1 jajko, cukry, roztopioną margarynę, dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, na gładkie i elastyczne, podsypując mąkę jak jest za rzadkie. Przykrywamy ściereczką i czekamy by podwoiło swą objętość. Gdy ciasto jest wyrośnięte wałkujemy go na prostokąt. Przecinamy na trzy części, na każdą część nakładamy przy boku pasek marmolady. Jajko do smarowania rozkłócamy i smarujemy pozostałe miejsce przy marmoladzie.
Każdą część zwijamy w rulon. Przenosimy na papier do pieczenia i zaplatamy warkocz. Razem z papierem przenosimy do foremki keksowej (u mnie 40 cm ). Smarujemy rozkłóconym jajkiem, przykrywamy ściereczką i czekamy by trochę się napuszyła nasza chałka.
Wstawiamy chałkę do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (temperaturę możemy zmniejszyć do 160 stopni, to zależy od naszego piekarnika ). SMACZNEGO