Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na śniadanko pyszna chałka nadziana marmoladą, do tego ciepłe kakao. MNIAM :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11919
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16322
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5220
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11919
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16322
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5220
Składniki
Do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i czekamy by zaczyn ruszył. Do zaczynu dodajemy 2 żółtka, 1 jajko, cukry, roztopioną margarynę, dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, na gładkie i elastyczne, podsypując mąkę jak jest za rzadkie. Przykrywamy ściereczką i czekamy by podwoiło swą objętość. Gdy ciasto jest wyrośnięte wałkujemy go na prostokąt. Przecinamy na trzy części, na każdą część nakładamy przy boku pasek marmolady. Jajko do smarowania rozkłócamy i smarujemy pozostałe miejsce przy marmoladzie.
Każdą część zwijamy w rulon. Przenosimy na papier do pieczenia i zaplatamy warkocz. Razem z papierem przenosimy do foremki keksowej (u mnie 40 cm ). Smarujemy rozkłóconym jajkiem, przykrywamy ściereczką i czekamy by trochę się napuszyła nasza chałka.
Wstawiamy chałkę do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (temperaturę możemy zmniejszyć do 160 stopni, to zależy od naszego piekarnika ). SMACZNEGO