Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na śniadanko pyszna chałka nadziana marmoladą, do tego ciepłe kakao. MNIAM :)
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3884
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 555
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3884
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 555
Składniki
Do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i czekamy by zaczyn ruszył. Do zaczynu dodajemy 2 żółtka, 1 jajko, cukry, roztopioną margarynę, dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, na gładkie i elastyczne, podsypując mąkę jak jest za rzadkie. Przykrywamy ściereczką i czekamy by podwoiło swą objętość. Gdy ciasto jest wyrośnięte wałkujemy go na prostokąt. Przecinamy na trzy części, na każdą część nakładamy przy boku pasek marmolady. Jajko do smarowania rozkłócamy i smarujemy pozostałe miejsce przy marmoladzie.
Każdą część zwijamy w rulon. Przenosimy na papier do pieczenia i zaplatamy warkocz. Razem z papierem przenosimy do foremki keksowej (u mnie 40 cm ). Smarujemy rozkłóconym jajkiem, przykrywamy ściereczką i czekamy by trochę się napuszyła nasza chałka.
Wstawiamy chałkę do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (temperaturę możemy zmniejszyć do 160 stopni, to zależy od naszego piekarnika ). SMACZNEGO