Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bazlama to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, ponieważ spulchnia się je proszkiem do pieczenia. Pomija się długi proces wyrastania, jak przy chlebkach drożdżowych. Bazlama jest puszysta i miękka, można ją jeść jako samodzielne danie lub w towarzystwie kotletów, sałatek, serów i zimnych sosów. Jest nieco grubsza od podpłomyków, w smaku podobna do pity.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 226
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 96
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 55
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12223
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 211
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 226
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 96
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 55
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12223
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 211
Składniki
Dwie i pół szklanki mąki przesiewamy do miski, Wrzucamy do niej resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dosyć luźne!
Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Formujemy kulę, posypujemy ją odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychała. Rozgrzewamy patelnię z pokrywką na średnim ogniu. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy kule, które po kolei wałkujemy na niezbyt cienkie placki, podsypując mąką.
Kolejno kładziemy je na suchej, gorącej patelni, przykrywamy pokrywką i pieczemy z obu stron. Upieczone chlebki smarujemy z jednej strony roztopionym masłem z pietruszką. Bazlamy gotowe!