Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczny chlebek Babci Stefci z Bieszczad.
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować z ząbkami czosnku i olejem. Mąkę wymieszać z solą, wlać przygotowany rozczyn, wodę oraz zmiksowany czosnek niedźwiedzi. Dobrze wyrobić przez 15 minut, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ręką, przełożyć do dwóch wąskich foremek posmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Oprószyć mąka i ponownie odłożyć do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dale około 50 minut.