Przepis na smaczny chlebek Babci Stefci z Bieszczad.
Wiejski chlebek z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
- Mąka pszenna 4 ½ szklanki
- Sól 2 łyżki
- Ciepła woda 1 ½ szklanki
- Czosnek niedźwiedzi świeży 200 gram
- Ciepłe mleko 1 szklanka
- Drożdże 3 dag
- Cukier 1 łyżeczka
- Czosnek 4 ząbki
- Olej 5 łyżek
- Tłuszcz i mąka do formy
Składniki
- Mąka pszenna 4 ½ szklanki
- Sól 2 łyżki
- Ciepła woda 1 ½ szklanki
- Czosnek niedźwiedzi świeży 200 gram
- Ciepłe mleko 1 szklanka
- Drożdże 3 dag
- Cukier 1 łyżeczka
- Czosnek 4 ząbki
- Olej 5 łyżek
- Tłuszcz i mąka do formy
Etapy przygotowania
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować z ząbkami czosnku i olejem. Mąkę wymieszać z solą, wlać przygotowany rozczyn, wodę oraz zmiksowany czosnek niedźwiedzi. Dobrze wyrobić przez 15 minut, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ręką, przełożyć do dwóch wąskich foremek posmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Oprószyć mąka i ponownie odłożyć do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dale około 50 minut.
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 874
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3223
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 874
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3223
Składniki
- Mąka pszenna 4 ½ szklanki
- Sól 2 łyżki
- Ciepła woda 1 ½ szklanki
- Czosnek niedźwiedzi świeży 200 gram
- Ciepłe mleko 1 szklanka
- Drożdże 3 dag
- Cukier 1 łyżeczka
- Czosnek 4 ząbki
- Olej 5 łyżek
- Tłuszcz i mąka do formy
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować z ząbkami czosnku i olejem. Mąkę wymieszać z solą, wlać przygotowany rozczyn, wodę oraz zmiksowany czosnek niedźwiedzi. Dobrze wyrobić przez 15 minut, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ręką, przełożyć do dwóch wąskich foremek posmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Oprószyć mąka i ponownie odłożyć do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dale około 50 minut.
Wasze zdjęcia do przepisu