Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odmiana dla zwykłych bułek, które jemy na śniadanie bądź na kolację.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4855
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5234
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4855
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5234
Składniki
Odcinamy wierzch bułek i wydrążamy środek. Wyjęty miąższ rwiemy na małe kawałki, ponieważ będzie on potrzebny do farszu.
FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Do cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Smażymy na szklisto. Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Dorzucamy je do cebuli i szynki na patelni. Smażymy, aż wszystko się zarumieni. Pod koniec smażenia dokładamy przecier pomidorowy i podlewamy całość minimalnie wodą. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Farsz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dorzucamy wcześniej przygotowany miąższ wyjęty z bułek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Plastry sera kroimy na małe prostokąty. Częścią sera wykładamy dno wydrążonej bułki. Następnie wkładamy do niej farsz i przykrywamy pozostałym serem. Wkładamy bułki do rozgrzanego piekarnika, ale nie przykrywamy ich „czapeczkami”, odkrojone wierzchy kładziemy obok. Pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.