Odmiana dla zwykłych bułek, które jemy na śniadanie bądź na kolację.
Zapiekane bułki z farszem
Składniki
- Bułki 2 szt.
- Cebula 1 mała
- Pieczarki 4 szt.
- Szynka 5 plastów
- Ser 2 plastry
- Czosnek 1 ząbek
- Przecier pomidorowy 1 łyżka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Bazylia suszona
Składniki
- Bułki 2 szt.
- Cebula 1 mała
- Pieczarki 4 szt.
- Szynka 5 plastów
- Ser 2 plastry
- Czosnek 1 ząbek
- Przecier pomidorowy 1 łyżka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Bazylia suszona

Etapy przygotowania
Odcinamy wierzch bułek i wydrążamy środek. Wyjęty miąższ rwiemy na małe kawałki, ponieważ będzie on potrzebny do farszu.
FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Do cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Smażymy na szklisto. Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Dorzucamy je do cebuli i szynki na patelni. Smażymy, aż wszystko się zarumieni. Pod koniec smażenia dokładamy przecier pomidorowy i podlewamy całość minimalnie wodą. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Farsz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dorzucamy wcześniej przygotowany miąższ wyjęty z bułek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Plastry sera kroimy na małe prostokąty. Częścią sera wykładamy dno wydrążonej bułki. Następnie wkładamy do niej farsz i przykrywamy pozostałym serem. Wkładamy bułki do rozgrzanego piekarnika, ale nie przykrywamy ich „czapeczkami”, odkrojone wierzchy kładziemy obok. Pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18492
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18492



Składniki
- Bułki 2 szt.
- Cebula 1 mała
- Pieczarki 4 szt.
- Szynka 5 plastów
- Ser 2 plastry
- Czosnek 1 ząbek
- Przecier pomidorowy 1 łyżka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Bazylia suszona
Odcinamy wierzch bułek i wydrążamy środek. Wyjęty miąższ rwiemy na małe kawałki, ponieważ będzie on potrzebny do farszu.
FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Do cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Smażymy na szklisto. Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Dorzucamy je do cebuli i szynki na patelni. Smażymy, aż wszystko się zarumieni. Pod koniec smażenia dokładamy przecier pomidorowy i podlewamy całość minimalnie wodą. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Farsz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dorzucamy wcześniej przygotowany miąższ wyjęty z bułek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Plastry sera kroimy na małe prostokąty. Częścią sera wykładamy dno wydrążonej bułki. Następnie wkładamy do niej farsz i przykrywamy pozostałym serem. Wkładamy bułki do rozgrzanego piekarnika, ale nie przykrywamy ich „czapeczkami”, odkrojone wierzchy kładziemy obok. Pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
Dzięki za przepis, dawno już poszukiwany:)
sa wszechstronne i bardzo smaczne, znane równiez w azjatyckiej kuchni.
Jaki ciekawy przepis :)
Super, uwielbiam, Twoje już zrobione a u mnie nie :)
Dzięki za przepis - skorzystam.