Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb ze śliwkami jest przepyszny, szczególnie jak się dobierze dobre jakościowo składniki. Pomysł podsunęła mi BEATA1978.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 373
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 373
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Śliwki z grubsza pokroiłam i dodałam z innymi składnikami do misy. Czasami w sklepach są takie olejowane i miękkie śliwki, one się do chleba raczej nie nadają. Jeśli robicie chleb ręcznie trzeba dodać odrobinę wody aby ciasto było lżej wyrabiać. Zakwas: Do litrowego słoja dałam 2 łychy maki żytniej i dolałam wody filtrowanej, wymieszałam ma być gęstości śmietany. Codziennie dodawałam do słoja po dwie łyżki mąki i wody. Po 5 dniach powinien być już kwaśny i się sporo unosić po dokarmieniu. Ciasto wyrobiłam. Można też nie wyrabiać, tylko wymieszać łyżką. Chleb będzie bardziej wilgotny tylko mniej urośnie.
Formę wysmarowałam tłuszczem. Ciasto wypełni połowę formy keksowej, wygładziłam je morką łyżką i dodatkowo posypałam słonecznikiem.
Chleb w chłodnych warunkach rośnie 8 godzin , na kaloryferze 4 lub mniej. Upiekłam go 45 minut w 185 stopniach, ma być rumiany i w mieszkaniu ma pachnieć chlebem.
Najlepiej smakuje z domową kiełbasą. Smacznego :)