Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że efektowne, zdrowe i pyszne przekąski muszą być czasochłonne? Pojutrze Sylwester, więc - jeśli nie macie pomysłu, jak zaskoczyć "domówkowych" gości - śmiało możecie przetestować moją propozycję. Ta, którą widzicie na zdjęciu, powstała zaledwie w pięć minut, no może w osiem, wliczając wyciskanie różyczek. Do jej przygotowania użyłam kilku świeżych składników: dojrzałych avocado, dwóch rodzajów ostrej papryki, listków mięty. Do tego dorzuciłam osączone suszone pomidory, sok z cytryny, przyprawy i łuskany sezam. Udekorowaną listkami mięty pastę podałam na cieniutkich krakersach z cząstkami cytryny, by można było, pogryzając je, wzbogacić smak przekąski. Tyle, ile trwało przygotowanie, tyle zajęła konsumpcja; nie ostał się nawet okruszek.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1419
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1419
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Składniki
Cytrynę wyszorować szczoteczką i sparzyć skórkę, przekroić na ćwiartki wzdłuż. Z dwóch wycisnąć sok, dwie pozostałe pokroić w poprzek na ćwierć plasterki. Avocado przekroić na połówki, wyciągnąć pestkę i łyżeczką wydobyć miąższ ze skórki, widelcem rozgnieść na talerzu na gładką masę. Papryczki opłukać, usunąć nasiona, pokroić drobno, pomidory posiekać. Dodać do roztartego avocado.
Dolać wyciśnięty wcześniej sok z połowy cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Za pomocą noża lub szprycy ozdobić pastą krakersy, posypać ziarnami sezamu, obłożyć listkami mięty, wyłożyć na tacę lub talerz. Obok ułożyć cząstki cytryny.
Recycling: jeśli pestki z avocado nie są uszkodzone, możecie wyhodować z nich rośliny, które - przy zachowaniu odpowiednich warunków - mają szansę po kilku latach zaowocować. Metody są dwie: albo wsadzić pestkę do ziemi, dbając, by w połowie wystawała ponad powierzchnię, albo - jak ja - delikatnie wbić trzy wykałaczki, na których oprze się pestka i zanurzyć ją w wodzie (węższa część ma być u góry). Ważne, by nie dopuścić do wyparowania wody, pestka musi być stale zanurzona do około 1/3 wysokości. Szklankę lub słoiczek postawić na oknie, najlepiej nie w bezpośrednim słońcu. Po około miesiącu roślina wykiełkuje i pojawią się korzenie. Wtedy należy ją przesadzić do niewiele większej od naczynia, w którym kiełkowała doniczki z przepuszczalną ziemią.