Do góry

Przekąski Przepis na:

Angielskie kruche ciasteczka

Angielskie kruche ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1952

Dodano:

Odsłon: 1434

Przepis na pyszne kruche ciasteczka.

Składniki

  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 25g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g zimnego masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę i uformować z niej kopczyk. Posypać solą, cukrem i cukrem waniliowym. Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć na mące. Składniki najpierw posiekać dużym nożem lub rozdrobnić łopatką do ciasta, by powstały grudki. Następnie dłońmi szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i łamliwe, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut. Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 1800C (z termoobiegiem: do 1600C). Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1 cm. Foremkami wycinać ciasteczka, rozłożyć na przygotowanej blasze w pewnej odległości od siebie. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę, ciasteczka piec 18-20 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń