Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne kruche ciasteczka.
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 149
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3821
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 149
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3821
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę i uformować z niej kopczyk. Posypać solą, cukrem i cukrem waniliowym. Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć na mące. Składniki najpierw posiekać dużym nożem lub rozdrobnić łopatką do ciasta, by powstały grudki. Następnie dłońmi szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i łamliwe, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut. Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 1800C (z termoobiegiem: do 1600C). Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1 cm. Foremkami wycinać ciasteczka, rozłożyć na przygotowanej blasze w pewnej odległości od siebie. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę, ciasteczka piec 18-20 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.