Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i zdrowe przekąski na każdą okazję.
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 154
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 19
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 129
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 154
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 19
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 129
Składniki
Wykonanie faszerowanych serkiem papryczek czereśniowych: Papryczki oczyszczamy z gniazd nasiennych i płuczemy. W odpowiedniej wielkości garnka, zagotowujemy wodę z octem. Na wrzącą wodę wrzucamy papryczki. Obgotowujemy przez 3 minuty. Odcedzamy i osuszamy. Przygotowujemy farsz, mieszamy ser feta, serek maskarpone, obcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Małą łyżeczką nakładamy serek do papryczek. Papryczki wkładamy do słoików i zalewamy podgrzaną oliwą (nie wrzącą) i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Wykonanie sera fety z oliwkami: Na dno słoika wsypujemy przyprawy i dolewamy trochę oliwy, mieszamy. Ser delikatnie kroimy w kostki wielkości około 1 cm. Wkładamy je do słoika i co jakiś czas delikatnie przechylamy słoik aby ser obtoczył się w oliwie. Dzięki temu nie rozpadnie się i nie skleji, dokładamy oliwki, papryczkę i kawałek gałązki rozmarynu. Gdy słoik jest pełny zalewamy wszystko oliwą, zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Po kilku dniach gdy oliwa nabierze aromatów z przypraw, degustujemy.
Sałatka z przyprawą giros z mojego linku: https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-salatka-z-przyprawa-gyros-na-zime-do-sloikow,1973664,wmk.html
Antipasti- serek w aromatycznej oliwie z mojego linku: https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-antipasti,1931402,wmk.html