Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia, której dotknięcie i spróbowanie "na żywo", mi się marzy, to kuchnia azjatycka. Właściwie nie wybrzydzałabym pomiędzy koreańską, wietnamską czy japońską, gdybym tylko miała okazję do któregoś z tych krajów pojechać. Każda jest ciekawa, kolorowa i wielowymiarowa w składnikach i aromatach. Wspólnym mianownikiem jest dla nich na pewno bogactwo warzyw krótko smażonych na mocnym ogniu tak, aby zachowały swój kolor, chrupkość i nie zdążyły puścić soków (technika stir - fry). Po aktywnej i mięsnej sobocie poczułam potrzebę przygotowania czegoś delikatnego, bazującego na smakach ukrytych w warzywach. Finalnie okazało się, że z przypraw użyłam jedynie odrobiny soli do przesmażenia kapusty pak choi, co wyszło in plus, a przystawka nie była mdła. Bardzo naturalne rollsy doskonale komponują się z sosem słodkim chilli oraz słodko - kwaśnym. Papier ryżowy, jak ciasto francuskie i filo, to produkt, w który można zawinąć wszystko. Kolejny wdzięczny materiał, który smakuje zarówno na surowo - jak w tym przepisie - jak i krótko smażony w głębokim tłuszczu (słynne sajgonki). A więc dzisiaj pyszny i piękny minimalizm na talerzu, z tęsknoty do dalekowschodnich podróży.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Składniki
Warzywa opłukać, marchew obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Kapustę pokroić w poprzek na około pół centymetrowe paski, pozostałe warzywa w słupki o długości do trzech centymetrów.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić pak choi, lekko osolić i przesmażać do 3 minut, odłożyć. Kolejno, na tej samej patelni, przesmażyć marchew, paprykę i cukinię.
Przygotować sobie miskę lub pojemnik z ciepłą wodą, zanurzać jednocześnie, nałożone jeden na drugi, dwa płaty papieru ryżowego. Wyciągać na blat roboczy lub deskę, osączyć wierzch ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
Nakładać na środek niewielkie porcje kapusty, kiełków fasoli Mung, marchwi, cukinii i papryki. Zawijać jak krokiety aż do wyczerpania składników.
Serwować z sosami na zimno lub po odsmażeniu na niewielkiej ilości oleju. Doskonałe na drugie śniadanie do pracy. Smacznego :-)