Do góry

Przekąski Przepis na:

Azjatyckie inspiracje: warzywa stir-fry w koszulkach z papieru ryżowego

Azjatyckie inspiracje: warzywa stir-fry w koszulkach z papieru ryżowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2632

Dodano:

Odsłon: 1105

Kuchnia, której dotknięcie i spróbowanie "na żywo", mi się marzy, to kuchnia azjatycka. Właściwie nie wybrzydzałabym pomiędzy koreańską, wietnamską czy japońską, gdybym tylko miała okazję do któregoś z tych krajów pojechać. Każda jest ciekawa, kolorowa i wielowymiarowa w składnikach i aromatach. Wspólnym mianownikiem jest dla nich na pewno bogactwo warzyw krótko smażonych na mocnym ogniu tak, aby zachowały swój kolor, chrupkość i nie zdążyły puścić soków (technika stir - fry). Po aktywnej i mięsnej sobocie poczułam potrzebę przygotowania czegoś delikatnego, bazującego na smakach ukrytych w warzywach. Finalnie okazało się, że z przypraw użyłam jedynie odrobiny soli do przesmażenia kapusty pak choi, co wyszło in plus, a przystawka nie była mdła. Bardzo naturalne rollsy doskonale komponują się z sosem słodkim chilli oraz słodko - kwaśnym. Papier ryżowy, jak ciasto francuskie i filo, to produkt, w który można zawinąć wszystko. Kolejny wdzięczny materiał, który smakuje zarówno na surowo - jak w tym przepisie - jak i krótko smażony w głębokim tłuszczu (słynne sajgonki). A więc dzisiaj pyszny i piękny minimalizm na talerzu, z tęsknoty do dalekowschodnich podróży.

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 2 kapusty pak choi
  • 1/2 małej młodej cukinii
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 słoiczka kiełków fasoli Mung
  • olej ryżowy lub kokosowy
  • odrobina soli różowej himalajskiej
  • sos słodki chilli, sos słodko - kwaśny - do maczania przekąsek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa opłukać, marchew obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Kapustę pokroić w poprzek na około pół centymetrowe paski, pozostałe warzywa w słupki o długości do trzech centymetrów.

  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić pak choi, lekko osolić i przesmażać do 3 minut, odłożyć.
    Kolejno, na tej samej patelni, przesmażyć marchew, paprykę i cukinię.

  3. Przygotować sobie miskę lub pojemnik z ciepłą wodą, zanurzać jednocześnie, nałożone jeden na drugi, dwa płaty papieru ryżowego. Wyciągać na blat roboczy lub deskę, osączyć wierzch ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.

  4. Nakładać na środek niewielkie porcje kapusty, kiełków fasoli Mung, marchwi, cukinii i papryki. Zawijać jak krokiety aż do wyczerpania składników.

  5. Serwować z sosami na zimno lub po odsmażeniu na niewielkiej ilości oleju. Doskonałe na drugie śniadanie do pracy.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 lutego 2018 I Like It xD
Super przekąska, fajna alternatywa od naszego mięcha, pycha :D
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń