Do góry

Przekąski Przepis na:

baba ghanoush i bezglutenowe krakersy

baba ghanoush i bezglutenowe krakersy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2559

Dodano:

Odsłon: 920

Początkowo chciałam przygotować do pasty bakłażanowej chlebki naan. Ale czas nie pozwolił. I poratowały mnie makowe krakersy bezglutenowe.

Składniki

  • 2 bakłażany /wagowo prawie 900 g/
  • granat
  • 4 łyżki serka kremowego naturalnego
  • 3 łyżki pasty sezamowej /tahiny, tahini/
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • kumin
  • pieprz kajeński
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej rzepakowy
  • sezam
  • opakowanie krakersów
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Bakłażany wkładam do formy do pieczenia i zapiekam przez 30-35 minut. Do zbrązowienia /nie spalenia/ skórki. Odstawiam do wystygnięcia.

  2. Jak już bakłażany ostygną, przekrawam je na pół. Łyżeczką drążę miąższ ze środka i wrzucam do miski. Dodaję serek, śmietanę, cytrynę i przyprawy. Czosnek przeciskam przez praskę. Miksuję wszystko do momentu uzyskania jednorodnej masy. Odstawiam do lodówki do schłodzenia.

  3. Granat przekrawam. Układam go na dłoni skrojoną częścią do środka. Opłukuję skórkę drewnianą łyżką w celu sprawnego wydobycia ziaren. Czyszczę z ewentualnej gratisowej białej błony.

  4. I teraz już tylko pozostaje zabawa w komponowanie /i konsumpcja oczywiście/.

    Często podaję pastę ze świeżymi warzywami /papryka, marchew, ogórek/, podobnie jak przy hummusie. Tym razem mi się nie chciało nic więcej szykować. Lubię też szczodrze posypać ją natką, ale skończyła mi się.

    Baba ghanoush przekładam na miskę. posypuję granatem, uprażonym czarnym sezamem. Polewam olejem rzepakowym. Dodaję obok sól gruboziarnistą i krakersy bezglutenowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń