Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Początkowo chciałam przygotować do pasty bakłażanowej chlebki naan. Ale czas nie pozwolił. I poratowały mnie makowe krakersy bezglutenowe.
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 444
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1030
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 444
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1030
Składniki
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Bakłażany wkładam do formy do pieczenia i zapiekam przez 30-35 minut. Do zbrązowienia /nie spalenia/ skórki. Odstawiam do wystygnięcia.
Jak już bakłażany ostygną, przekrawam je na pół. Łyżeczką drążę miąższ ze środka i wrzucam do miski. Dodaję serek, śmietanę, cytrynę i przyprawy. Czosnek przeciskam przez praskę. Miksuję wszystko do momentu uzyskania jednorodnej masy. Odstawiam do lodówki do schłodzenia.
Granat przekrawam. Układam go na dłoni skrojoną częścią do środka. Opłukuję skórkę drewnianą łyżką w celu sprawnego wydobycia ziaren. Czyszczę z ewentualnej gratisowej białej błony.
I teraz już tylko pozostaje zabawa w komponowanie /i konsumpcja oczywiście/. Często podaję pastę ze świeżymi warzywami /papryka, marchew, ogórek/, podobnie jak przy hummusie. Tym razem mi się nie chciało nic więcej szykować. Lubię też szczodrze posypać ją natką, ale skończyła mi się. Baba ghanoush przekładam na miskę. posypuję granatem, uprażonym czarnym sezamem. Polewam olejem rzepakowym. Dodaję obok sól gruboziarnistą i krakersy bezglutenowe.