Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszną przekąskę jaką są babeczki pizza :) Pizzę każdy lubi, ale jej duża forma nie zawsze sprawdza się na imprezach. Aby temu zaradzić polecam Wam przygotowanie tych uroczych i pysznych babeczek, które na pewno zachwycą nie jednego.
CIASTO
Drożdże rozkruszamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru, troszkę mąki oraz ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką.
Gotowe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zabieramy się za przygotowanie nadzienia i sosu.
SOS
Koncentrat dajemy do miski, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wodę oraz zioła prowansalskie (około 2 szczypty) wszystko mieszamy.
NADZIENIE
Pieczarki kroimy, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem. Kółka lekko rozciągamy w palcach (ciasto jest bardzo plastyczne i wykładamy nimi formę do babeczek wcześniej posmarowaną olejem.
Następnie każdą babeczkę smarujemy sosem, i do każdej wkładamy trochę nadzienia. Każdą babeczkę posypujemy startym serem i posypujemy oregano.
Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni (około 10-15 minut)
Babeczki można podać z ketchupem.
Jak zrobić domowe precle? To wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać....
Odsłon: 549
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 169
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 169
Składniki
CIASTO Drożdże rozkruszamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru, troszkę mąki oraz ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką. Gotowe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zabieramy się za przygotowanie nadzienia i sosu.
SOS Koncentrat dajemy do miski, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wodę oraz zioła prowansalskie (około 2 szczypty) wszystko mieszamy.
NADZIENIE Pieczarki kroimy, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem. Kółka lekko rozciągamy w palcach (ciasto jest bardzo plastyczne i wykładamy nimi formę do babeczek wcześniej posmarowaną olejem.
Następnie każdą babeczkę smarujemy sosem, i do każdej wkładamy trochę nadzienia. Każdą babeczkę posypujemy startym serem i posypujemy oregano.
Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni (około 10-15 minut)
Babeczki można podać z ketchupem.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Szaszłyki z faszerowanej papryki
Przekąski
Kulki ziemniaczane z serem mozzarella
Przekąski
Kwitnąca focaccia
Przekąski
Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem
Szaszłyki z faszerowanej papryki
coś pysznego dla każdego :)
Odsłon: 30
Kulki ziemniaczane z serem mozzarella
Mam dla was świetną propozycję jako przekąska a także jako danie obiadowe
Odsłon: 92