Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszną przekąskę jaką są babeczki pizza :) Pizzę każdy lubi, ale jej duża forma nie zawsze sprawdza się na imprezach. Aby temu zaradzić polecam Wam przygotowanie tych uroczych i pysznych babeczek, które na pewno zachwycą nie jednego.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5650
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 91
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 545
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5650
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 91
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 545
Składniki
CIASTO Drożdże rozkruszamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru, troszkę mąki oraz ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką. Gotowe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zabieramy się za przygotowanie nadzienia i sosu.
SOS Koncentrat dajemy do miski, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wodę oraz zioła prowansalskie (około 2 szczypty) wszystko mieszamy.
NADZIENIE Pieczarki kroimy, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem. Kółka lekko rozciągamy w palcach (ciasto jest bardzo plastyczne i wykładamy nimi formę do babeczek wcześniej posmarowaną olejem.
Następnie każdą babeczkę smarujemy sosem, i do każdej wkładamy trochę nadzienia. Każdą babeczkę posypujemy startym serem i posypujemy oregano.
Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni (około 10-15 minut)
Babeczki można podać z ketchupem.