Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robię ją bardzo rzadko bo domownicy za nią nie przepadają. Ja lubię bardzo, zwłaszcza na następny dzień pokrojoną w grube plastry i zrumienioną na maśle.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Ziemniaki zetrzeć (ja zrobiłam to w malakserze). Nie odciskać z nadmiaru płynu. Na łyżce smalcu "zeszklić" drobno posiekaną cebulę. Dodać grubo zmielony boczek i łopatkę. Smażyć do miękkości. Odstawić do przestygnięcia. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, połączyć z wytopionym boczkiem, cebulą i podsmażoną łopatką. Wbić dwa jajka, wsypać kaszę i mocno przyprawić by babka nie była mdła. Małą tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować tłuszczem. Przelać masę ziemniaczaną. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie - zetrzeć na górę żółty ser i piec jeszcze 10 minut. Najlepiej smakuje na drugi dzień odgrzewana w grubych plastrach na maśle.