Do góry

Przekąski Przepis na:

Bagietki czosnkowo - serowe

Przepis dnia 2020-04-18
Bagietki czosnkowo - serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2967

Dodano:

Odsłon: 2590

Bagietki na świeżych drożdżach z nadzieniem czosnkowo - ziołowo - serowym. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Składniki

  • Składniki na bułki:
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150ml mleka
  • 150ml wody
  • 4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 50g masła
  • Nadzienie:
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 plaster żółtego sera np. gouda
  • kawałek żółtego sera wędzonego
  • sól
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • Dodatkowo do ciasta na bułki 20g świeżych drożdży
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bagietki czosnkowo - serowe

Przygotowanie

  1. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam cukier i łyżkę mąki. Dolałam mleko podgrzane do ok. 30 stopni i wymieszałam na zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby ruszył. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam sól i masło. Dolałam przegotowaną i przestudzoną wodę oraz wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam na cztery równe części. Każdy kawałek ciasta uformowałam w podłużny wałek o średnicy ok 3-4cm na środku i cieńszych brzegach. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej uformowane bagietki. Nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. 50-60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałam nadzienie. Do szklanki nalałam olej. Ząbki czosnku obrałam i przecisnęłam przez praskę od oleju. Dodałam roztarte zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i sól do smaku oraz drobno pokrojony ser żółty gouda. Wszystko wymieszałam i odstawiłam. Podrośnięte bułeczki nacięłam wzdłuż nożem. W nacięcia powkładałam przygotowane nadzienie. Bułki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu. Kilka minut przed końcem pieczenia bagietki posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem wędzonym. Po upieczeniu bagietki wyjęłam na metalową kratkę, żeby trochę przestygły. Bagietki najlepiej podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

killerek 18 kwietnia W oczekiwaniu na uzupełnienie przepisu podpowiadam, że na blogu autorki jest podane, że drożdży powinno być 20g (świeżych). Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 18 kwietnia No właśnie, ile tych drożdży, bo w składnikach brak.. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń