Do góry

Przekąski Przepis na:

Bagietki zapiekanki z jajem

Bagietki zapiekanki z jajem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1299

Dodano:

Odsłon: 6511

Zapiekanki domowe z bagietek które są proste do zrobienia i bardzo tanie. Dodatki to już kwestia tego co mamy w lodówce. Polecam zrobić je z jakiem którego żółtko jest płynne po upieczeniu.

Składniki

  • ciasto: 40 dkg mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 dkg drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • Dodatki: 1 burak pieczony
  • 4 parówki małe
  • 4 jajka
  • 7 oliwek zielonych
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 garść rukoli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • oliwa z pomidorów suszonych
  • czosnek z pomidorów suszonych
  • Zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:


    Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję drożdże, cukier, wlewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce.
    Jak zaczyn zacznie pracować czyli zrobią się bąbelki przesiewam do niego resztę mąki, dodaję sól, wlewam resztę letniej wody i ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą.

  2. Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie .

  3. Układam je na blaszce na papierze odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni góra dół. Spryskuję wnętrze wodą.Przed włożeniem nacinam każdą bagietkę ostrym nożem w kilku miejscach. Piekę około 10 minut potem zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze około 15 minut aż zrobią się rumiane


  5. Zimne bagietki kroję wzdłuż, na środku wyjmuję trochę miąższu wbijam jajko polewam oliwą, posypuje ziołami, układam plastry buraka, dodaję plasterki parówki, kawałki papryki paseczki, pokrojone oliwki, dodaje czosnek z zalewy, pomidorki połówki. Można posmarować bagietki świeżym czosnkiem rozgniecionym. Posypuje pieprzem wstawiam do piekarnika na około 10 minut, temp 200 stopni aż białko jajka się zetnie a żółtko będzie lejące. Przed podaniem posypuję rukolą, natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lutego 2018 Pysznie wyglądają i teraz przed obiadem dwie takie bym wszamał xD
Tylko, co potem zrobić z obiadem ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń