Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia śródziemnomorska. Idealna na lekką kolację.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2716
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1244
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 707
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 61
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2716
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1244
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 707
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 61
Składniki
Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki. Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano. Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut. Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem. Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę.