Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia śródziemnomorska. Idealna na lekką kolację.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 975
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 452
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 170
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2706
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 975
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 452
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 170
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2706
Składniki
Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki. Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano. Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut. Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem. Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę.