Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia śródziemnomorska. Idealna na lekką kolację.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 180
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1981
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4448
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 180
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1981
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4448
Składniki
Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki. Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano. Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut. Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem. Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę.