Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia śródziemnomorska. Idealna na lekką kolację.
Składniki
Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki. Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano. Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut. Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem. Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę.