Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie sięgnęliśmy do bloga Kardamonovy. Wspaniałe połączenie smaków, lekko podrasowaliśmy (bo akurat w lodówce były takie produkty), bo warto samemu też coś z siebie dać. Tak na ten przykład...jak piszemy to i tamto, nie znaczy, że "trza" to dodać...bo nie wszystko nam podchodzi do gustu.
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż. Za pomocą nożyka do jarzyn nacinamy je wzdłuż, od strony miąższu, uważając by nie naciąć skóry. Następnie skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C, studzimy i wybieramy miąższ przy pomocy łyżeczki.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek, smażymy chwilkę by czosnek się nie przypalił, dodajemy passatę i poszarpane mięso z kurczaka, oprószamy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę.
Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i faszerujemy nim połówki bakłażanów.
Jegomości (Oj! Podoba nam się! :P) wrzucamy do piekarnika na 20 min (180°C).
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Prosta i smakowita andaluzyjska potrawa do spozycia jako przystawka, lekki ob...
Odsłon: 161
Smaczne i ekspresowe danie. Wystarczy wcześniej ugotować ryż, nadziać bakłaża...
Odsłon: 11269
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 1290
Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są k...
Odsłon: 327
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 3294
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 154
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 1290
Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są k...
Odsłon: 327
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 3294
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 154
Składniki
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż. Za pomocą nożyka do jarzyn nacinamy je wzdłuż, od strony miąższu, uważając by nie naciąć skóry. Następnie skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C, studzimy i wybieramy miąższ przy pomocy łyżeczki. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek, smażymy chwilkę by czosnek się nie przypalił, dodajemy passatę i poszarpane mięso z kurczaka, oprószamy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i faszerujemy nim połówki bakłażanów. Jegomości (Oj! Podoba nam się! :P) wrzucamy do piekarnika na 20 min (180°C). Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Smażona cukinia do obiadu
Przekąski
Ekspresowe roladki z tortilli z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przekąski
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Przekąski
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Smażona cukinia do obiadu
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 317
Ekspresowe roladki z tortilli z rzodkiewką i szczypiorkiem
Ekspresowe roladki z tortilli idealne na śniadanie, kolację lub na imprezę. W...
Odsłon: 204