Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite, zdrowe i bardzo pożywne batoniki pełne płatków owsianych, ziaren słonecznika, rodzynek, otrąb i orzechów. Batoniki są świetną przekąską energetyczną przed lub po wyczerpującym treningu. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub dodatek do mleka czy jogurtu. Batoniki kuszą swym smakiem oraz niesamowitym aromatem kardamonu i cynamonu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244598
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 602
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244598
Składniki
Orzechy włoskie i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do miski wraz z pozostałymi suchymi składnikami: płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika i granulowanymi otrębami żurawinowymi. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Mleko, miód i olej zagotowujemy, tak aby składniki odpowiednio się połączyły, a następnie dodajemy do nich cukier puder, kardamon oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami, a powstałą mieszankę rozprowadzamy na małej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20 minut.
Gotową "pieczeń energetyczną" studzimy i schładzamy w lodówce, aby odpowiednio stężała, a następnie porcjujemy całość na batoniki.
Możemy wycinać dowolne kształty - typowe prostokątne batony...
...albo mniejsze kwadratowe porcje złożone z dwóch części.
Życzę smacznego! :)