Przekąski Przepis na:
Batony energetyczne z malinami w domowej czekoladzie

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 243
Dodano: 30.11.2015
Odsłon: 11120
Składniki
- Składniki na niedużą formę około 15x20 cm
- 250g płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki suszonych daktyli bez pestek
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki ekspandowanej gryki
- 1-2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- Polewa
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakako
- 2 łyżki syropu klonowego, ew. miodu
> 6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę ale jej nie wylewamy. Do daktyli dodajemy żurawinę i wszystko blendujemy. Do masy dodajemy stopniowo płatki owsiane, najpierw 4-5 łyżek i mieszamy całość. Następnie dodajemy po 2 łyżki i za każdym razem zagniatamy masę. W międzyczasie dodajemy maliny i dalej zagniatamy, następnie wiórki kokosowe i grykę. Jeśli masa jest zbyt sucha możemy dodać 1-2 łyżki wody pozostawionej z moczenia daktyli. Gdy zużyjemy całe płatki dodajemy miód i mieszamy całość już łyżką. Cała masa powinna być zwarta.
Formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę owsianą dociskając ją łyżką. -
Aby przygotować polewę umieszczamy wszystkie składniki w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Rozpuszczoną czekoladą polewamy masę owsianą. Całość odstawiamy do lodówki aby polewa zastygła. Następnie kroimy na batoniki.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (0)