Do góry

Przekąski Przepis na:

Batony energetyczne z malinami w domowej czekoladzie

Przepis dnia 2015-12-03
Batony energetyczne z malinami w domowej czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 11120

Dbając o zgrabną sylwetkę nie wystarczy się tylko zdrowo odżywiać, ważna jest też aktywność ruchowa. Jeśli uprawiamy sport lub prowadzimy aktywny tryb życia, musimy dostarczać naszemu organizmowi węglowodany. Najlepiej jeśli ich źródłem są wysoko wartościowe, nie przetworzone produkty. Takimi są właśnie te batony węglowodanowe, nie dość że zdrowe to jeszcze bardzo smaczne. A dzięki czekoladzie, są świetne nie tylko jako po treningowy posiłek ale również jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, w pracy czy szkole. Do tego są szybkie w przygotowaniu i nie trzeba ich piec.

Składniki

  • Składniki na niedużą formę około 15x20 cm
  • 250g płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki ekspandowanej gryki
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • Polewa
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakako
  • 2 łyżki syropu klonowego, ew. miodu
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę ale jej nie wylewamy. Do daktyli dodajemy żurawinę i wszystko blendujemy. Do masy dodajemy stopniowo płatki owsiane, najpierw 4-5 łyżek i mieszamy całość. Następnie dodajemy po 2 łyżki i za każdym razem zagniatamy masę. W międzyczasie dodajemy maliny i dalej zagniatamy, następnie wiórki kokosowe i grykę. Jeśli masa jest zbyt sucha możemy dodać 1-2 łyżki wody pozostawionej z moczenia daktyli. Gdy zużyjemy całe płatki dodajemy miód i mieszamy całość już łyżką. Cała masa powinna być zwarta.
    Formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę owsianą dociskając ją łyżką.

  2. Aby przygotować polewę umieszczamy wszystkie składniki w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Rozpuszczoną czekoladą polewamy masę owsianą. Całość odstawiamy do lodówki aby polewa zastygła. Następnie kroimy na batoniki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń