Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beljasze to rosyjskie danie z ciasta drożdżowego nadziewanego mięsem mielonym. Idealne jako alternatywa pasztecików do barszczu albo samodzielne danie podawane z ulubionym dipem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 731
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 731
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Składniki
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Przelej ją do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, pokrusz drożdże i wsyp odrobinę mąki. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce aż pojawi się piana.
W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę, mleko, olej i sól. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać jednolite i gładkie ciasto. Będzie to trwało kilka minut. Uformuj kulę i odstaw na godzinę, aby ciasto wyrosło.
W tym czasie zrób farsz. Drobno posiekaj cebulę i przełóż ją do miski. Wrzuć mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką mieloną słodką. Wlej wodę i dokładnie wyrób masę.
Teraz przygotuj beljasze. Zagnieć ponownie ciasto, a następnie rozwałkuj je na placek. Wykrawaj dość duże koła (średnica około 10-12 cm). Na środku ułóż łyżeczkę farszu mięsnego i teraz zawiń ranty do środka, owijając mięso ciastem. Pozostaw niewielki otwór, przez który widać farsz mięsny. Spłaszcz dłońmi.
W średniej wielkości garnku albo na głębokiej patelni rozgrzej dość dużą warstwę oleju. Smaż beljasze partiami tak długo aż mięso w środku nie będzie surowe, a ciasto zrobi się złote.
Odcedź beljasze z oleju na ręczniku papierowym i posyp je opcjonalnie tartym serem żółtym.