Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne danie w których drożdże odgrywają bardzo dużą rolę, gdy podałam je pierwszy raz mojemu Mężowi powiedział, że przeniosłam go w czas dzieciństwa. Teraz z Synkiem mogą zajadać się nimi przez cały czas :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3689
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 1999
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5369
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5449
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3689
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 1999
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5369
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5449
Składniki
Do miski wyłożyć drożdże, dodać cukier i kilka łyżek ciepłego mleko, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż wyrośnie (10-15 min).
Mąkę przesiać przez sitko, wbić jajka, dodać ciepłe mleko, masło, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż wyrośnie (ok. 30 min).
Na rozgrzany olej wlać porcję ciasta (ok 2 łyżki) i smażyć z obydwóch stron.
Podawać z ulubionym dżemem, chociaż najlepiej smakują z cukrem.
Smacznego :)