Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne danie w których drożdże odgrywają bardzo dużą rolę, gdy podałam je pierwszy raz mojemu Mężowi powiedział, że przeniosłam go w czas dzieciństwa. Teraz z Synkiem mogą zajadać się nimi przez cały czas :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5344
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5344
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Do miski wyłożyć drożdże, dodać cukier i kilka łyżek ciepłego mleko, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż wyrośnie (10-15 min).
Mąkę przesiać przez sitko, wbić jajka, dodać ciepłe mleko, masło, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż wyrośnie (ok. 30 min).
Na rozgrzany olej wlać porcję ciasta (ok 2 łyżki) i smażyć z obydwóch stron.
Podawać z ulubionym dżemem, chociaż najlepiej smakują z cukrem.
Smacznego :)