Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 5012
Dodano: 23.05.2018
Odsłon: 694
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
W małym naczyniu rozrobić drożdże z cukrem i kilkoma łyżeczkami ciepłego mleko. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Jajka roztrzepać, następnie dodać ciepłe mleko, przesianą przez sitko mąkę, sól, olej rzepakowy i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (ok. 30 min).
Na rozgrzany olej wlać porcję ciasta (ok 2 łyżki) i smażyć z obydwóch stron.
Dla dzieci z powodzeniem można smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu (tylko wtedy są bardziej suche).
Podawać z ulubionym dżemem, chociaż najlepiej smakują z cukrem.
Smacznego !
:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

basiliana 23 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Bliny uwielbiam, a mąka orkiszowa jest znacznie bardziej wartościowa od zwykłej pszennej, więc warto spróbować:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 23 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Chetnie bym sprobowala! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 23 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Ja uwielbiam, ostatnio robiłam z razowej, były pycha ;-))) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz