Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za oknami piękna pogoda, więc nie chce się zbyt długo stać w kuchni, ale jednak coś trzeba zjeść, zwłaszcza jak są w domu dzieci. Dzisiaj mam ciekawą propozycję na wczesny podwieczorek. Zwłaszcza dla miłośników nieco słodszych przekąsek :) Zapraszam!
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2361
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3811
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 683
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8775
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2361
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3811
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 683
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8775
Składniki
W małym naczyniu rozrobić drożdże z cukrem i kilkoma łyżeczkami ciepłego mleko. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Jajka roztrzepać, następnie dodać ciepłe mleko, przesianą przez sitko mąkę, sól, olej rzepakowy i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (ok. 30 min). Na rozgrzany olej wlać porcję ciasta (ok 2 łyżki) i smażyć z obydwóch stron. Dla dzieci z powodzeniem można smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu (tylko wtedy są bardziej suche).
Podawać z ulubionym dżemem, chociaż najlepiej smakują z cukrem.
Smacznego !
:)