Do góry

Przekąski Przepis na:

Błyskawiczne mini pizze z tortilli

Błyskawiczne mini pizze z tortilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2317

Dodano:

Odsłon: 4287

Oto błyskawiczne mini pizze z tortilli. Okazuje się, że połączenie włosko – meksykańskie to strzał w 10. Z moich obserwacji wynika, że to właśnie mini pizze znikają z talerzy jako pierwsze niezależnie od charakteru spotkania.

Składniki

  • 5 placków tortilli pszennej
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • oregano
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 50 g sera żółtego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 pieczarki
  • 150 g szynki konserwowej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do wykonania mini pizzy z tortilli potrzebna nam będzie foremka na muffiny. Zaczynamy od wycięcia z tortilli mniejszych placków o większej średnicy niż foremka. Ja użyłam do tego dużego kubka. Chodzi o to, żeby placki wciśnięte do foremki miały wysokie brzegi.

  2. Kolejno podgrzewamy passatę, dodajemy soli, pieprzu oraz oregano i tymianku. Całość podgrzewamy, zestawiamy z ognia i dodajemy starty na drobnej tarce ser żółty. Na każdego placka dajemy łyżkę sosu, dodajemy pokrojoną szynkę konserwową, całość przykrywamy plastrem mozzarelli. Na mozzarellę z kolei kładziemy plasterek pieczarki.

  3. Całość zapiekamy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Mini pizze smakują doskonale zarówno podawane na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! :)

  4. .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń