Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób na ostro to danie inspirowane Andaluzją, gdzie bób jest bardzo popularny i podawany z dodatkiem wysokiej jakości podsmażanych wędlin. Dodatek chorizo oraz ostrej papryki sprawia, że potrawa spodoba się przede wszystkim osobom lubującym się w mocniejszych smakach. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników, by stworzyć ten przepyszny, letni obiad. Bób na ostro sprawdzi się też jako lunch czy szybka przekąska.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2048
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38631
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1349
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2048
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38631
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1349
Składniki
Bób przepłucz na sitku i zostaw do wysuszenia. Dużą patelnię rozgrzej bez dodatku tłuszczu. Bób ułóż na niej równomiernie i praż go przez około minutę. Przemieszaj ziarna i smaż przez kolejne 5 minut, dość często mieszając. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
Na patelnię dołóż masło i rozpuść je. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez kolejne 2 minuty.
Szynkę serrano i chorizo pokrój lub rozerwij na nierówne kawałki. Dołóż wędliny na patelnię i dobrze wymieszaj. Kontynuuj smażenie, często mieszając, przez kolejną minutę.
Bób na ostro dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszaj. Danie podawaj na ciepło.