Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób na ostro to danie inspirowane Andaluzją, gdzie bób jest bardzo popularny i podawany z dodatkiem wysokiej jakości podsmażanych wędlin. Dodatek chorizo oraz ostrej papryki sprawia, że potrawa spodoba się przede wszystkim osobom lubującym się w mocniejszych smakach. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników, by stworzyć ten przepyszny, letni obiad. Bób na ostro sprawdzi się też jako lunch czy szybka przekąska.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1461
Polecam.
Odsłon: 241
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 56
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 254
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1461
Polecam.
Odsłon: 241
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 56
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 254
Składniki
Bób przepłucz na sitku i zostaw do wysuszenia. Dużą patelnię rozgrzej bez dodatku tłuszczu. Bób ułóż na niej równomiernie i praż go przez około minutę. Przemieszaj ziarna i smaż przez kolejne 5 minut, dość często mieszając. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
Na patelnię dołóż masło i rozpuść je. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez kolejne 2 minuty.
Szynkę serrano i chorizo pokrój lub rozerwij na nierówne kawałki. Dołóż wędliny na patelnię i dobrze wymieszaj. Kontynuuj smażenie, często mieszając, przez kolejną minutę.
Bób na ostro dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszaj. Danie podawaj na ciepło.