Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób na ostro to danie inspirowane Andaluzją, gdzie bób jest bardzo popularny i podawany z dodatkiem wysokiej jakości podsmażanych wędlin. Dodatek chorizo oraz ostrej papryki sprawia, że potrawa spodoba się przede wszystkim osobom lubującym się w mocniejszych smakach. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników, by stworzyć ten przepyszny, letni obiad. Bób na ostro sprawdzi się też jako lunch czy szybka przekąska.
Pierś pieczona z indyka to świetna propozycja na obiad lub jako wędlina do ka...
Odsłon: 835
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przyrządzić na...
Odsłon: 93
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 363
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 91
Pierś pieczona z indyka to świetna propozycja na obiad lub jako wędlina do ka...
Odsłon: 835
Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przyrządzić na...
Odsłon: 93
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 363
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 91
Składniki
Bób przepłucz na sitku i zostaw do wysuszenia. Dużą patelnię rozgrzej bez dodatku tłuszczu. Bób ułóż na niej równomiernie i praż go przez około minutę. Przemieszaj ziarna i smaż przez kolejne 5 minut, dość często mieszając. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
Na patelnię dołóż masło i rozpuść je. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez kolejne 2 minuty.
Szynkę serrano i chorizo pokrój lub rozerwij na nierówne kawałki. Dołóż wędliny na patelnię i dobrze wymieszaj. Kontynuuj smażenie, często mieszając, przez kolejną minutę.
Bób na ostro dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszaj. Danie podawaj na ciepło.