Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażony bób to świetna alternatywa dla popcornu czy chipsów. Nadaje się do chrupania zupełnie jak inne przekąski tego typu. Możesz go przygotować z ulubionymi ziołami. My prezentujemy przepis na prażony bób razem z natką pietruszki, czosnkiem i papryką w proszku. Alternatywą jest kolendra, mięta czy nawet rozmaryn. Mocno podsmażony bób bez użycia tłuszczu (na początku) daje aromatyczny smak.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 765
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 191
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31399
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 444
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 765
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 191
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31399
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 444
Składniki
Zacznij od przygotowania bobu. Umyj go pod bieżącą wodą i osusz. Pozostaw na sitku albo użyj do tego ręczników papierowych, aby podczas prażenia nie pryskał.
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wysyp bób i praż bez użycia tłuszczu przez około minutę. Następnie zmniejsz ogień do średniej mocy i zacznij potrząsać patelnią, aby delikatnie mieszać bób podczas smażenia. Powinien zrobić się ciemniejszy, co sprawi, że będzie aromatyczny.
Po kilku minutach dodaj tłuszcz i podsmażaj dalej. Czosnek obierz ze skorupki i rozgnieć za pomocą praski. Dodaj do smażącego się bobu i tłuszczu.
Posiekaj natkę pietruszki i także dodaj na patelnię. Dopraw całość słodką i ostrą papryką w proszku. Smaż całość przez kolejne 2-3 minuty i zestaw z ognia. Przesyp bób do miski i posyp świeżo mieloną solą.