Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażony bób to świetna alternatywa dla popcornu czy chipsów. Nadaje się do chrupania zupełnie jak inne przekąski tego typu. Możesz go przygotować z ulubionymi ziołami. My prezentujemy przepis na prażony bób razem z natką pietruszki, czosnkiem i papryką w proszku. Alternatywą jest kolendra, mięta czy nawet rozmaryn. Mocno podsmażony bób bez użycia tłuszczu (na początku) daje aromatyczny smak.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4203
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416615
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4203
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416615
Składniki
Zacznij od przygotowania bobu. Umyj go pod bieżącą wodą i osusz. Pozostaw na sitku albo użyj do tego ręczników papierowych, aby podczas prażenia nie pryskał.
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wysyp bób i praż bez użycia tłuszczu przez około minutę. Następnie zmniejsz ogień do średniej mocy i zacznij potrząsać patelnią, aby delikatnie mieszać bób podczas smażenia. Powinien zrobić się ciemniejszy, co sprawi, że będzie aromatyczny.
Po kilku minutach dodaj tłuszcz i podsmażaj dalej. Czosnek obierz ze skorupki i rozgnieć za pomocą praski. Dodaj do smażącego się bobu i tłuszczu.
Posiekaj natkę pietruszki i także dodaj na patelnię. Dopraw całość słodką i ostrą papryką w proszku. Smaż całość przez kolejne 2-3 minuty i zestaw z ognia. Przesyp bób do miski i posyp świeżo mieloną solą.