Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażony bób to świetna alternatywa dla popcornu czy chipsów. Nadaje się do chrupania zupełnie jak inne przekąski tego typu. Możesz go przygotować z ulubionymi ziołami. My prezentujemy przepis na prażony bób razem z natką pietruszki, czosnkiem i papryką w proszku. Alternatywą jest kolendra, mięta czy nawet rozmaryn. Mocno podsmażony bób bez użycia tłuszczu (na początku) daje aromatyczny smak.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2250
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 153
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2250
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 153
Składniki
Zacznij od przygotowania bobu. Umyj go pod bieżącą wodą i osusz. Pozostaw na sitku albo użyj do tego ręczników papierowych, aby podczas prażenia nie pryskał.
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wysyp bób i praż bez użycia tłuszczu przez około minutę. Następnie zmniejsz ogień do średniej mocy i zacznij potrząsać patelnią, aby delikatnie mieszać bób podczas smażenia. Powinien zrobić się ciemniejszy, co sprawi, że będzie aromatyczny.
Po kilku minutach dodaj tłuszcz i podsmażaj dalej. Czosnek obierz ze skorupki i rozgnieć za pomocą praski. Dodaj do smażącego się bobu i tłuszczu.
Posiekaj natkę pietruszki i także dodaj na patelnię. Dopraw całość słodką i ostrą papryką w proszku. Smaż całość przez kolejne 2-3 minuty i zestaw z ognia. Przesyp bób do miski i posyp świeżo mieloną solą.