Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczek faszerowany

Boczek faszerowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 8576

Pyszne danie dla wymagających...i nie tylko.

Składniki

  • cebula, 1
  • smalec, 1 łyżka
  • kapusta włoska, 30 dag
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
  • kminek, 1/2 łyżeczki
  • musztarda, 1 łyżka
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 1 łyżeczka
  • wątrobianka, 20 dag
  • boczek surowy, 1,2 kg
  • włoszczyzna bez kapusty, 2 pęczki
  • bulion, 350 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Boczek faszerowany

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę zeszklij na połowie smalcu. Dodaj poszatkowaną kapustę, duś 15 min. Przypraw solą, pieprzem i kminkiem. Dodaj wyciśniętą z osłonek wątrobiankę. Wymieszaj.

  2. Boczek natrzyj solą i pieprzem, czosnkiem. Posmaruj farszem pozostawiając po 2 cm wolnego brzegu. Zwiń roladę. Zwiąż nicią.

  3. Boczek obsmaż na pozostałym smalcu. Obłóż oczyszczoną włoszczyzną, podlej bulionem. Wstaw do piekarnika 250°C. Piecz 20 min, następnie zredukuj temp. do 180°C i piecz jeszcze godzinę. Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Wywar przetrzyj z jarzynami. Podaj jako sos. Boczek serwuj z gotowanym groszkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 14 maja 2013 Zapewne bardzo tłuste, ale wygląda wyjątkowo smacznie. Chętnie sobie taki boczek przyrządzę :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń