Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 8088
Dodano: 25.12.2010
Odsłon: 99576
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron. Cebulę pokroić w plastry i obłożyć gęsto boczek.. Przykryć folią aluminiową i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień zdjąć z boczku cebulę i zwinąć w rulon dość ściśle. Bawełnianą nicią najlepiej szpagatem związać boczek i wsunąć do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C /termoobieg/ i piec pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec dalej jeszcze ok.1 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć folię, w której jest boczek, aby ładnie się zarumienił. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

grzes147 08 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
w składnikach jest napisane cała główka czosnku, który również przeciskam przez praskę i nacieram boczek0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 11 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Dziękuję za opinię i cieszę się, że boczek smakował. )6 Kto głosował? | Odpowiedz

juti10 11 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Boczuś pycha nie zdążył ostygnąc i już prawie go nie było :) , zrobiłam go raz jeszcze na chrzciny córki wszyscy się zachwycali .5 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 25 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Witam Cię Maciek. Boczek do tej rolady powinien być bez skóry, więc jeśli jest to możliwe, to ją odetnij. Ja kupuję boczek w sklepie bez skóry i w miarę cienki, wtedy łatwiej go zrolować. Życzę udanej pieczeni i smacznego zajadania.7 Kto głosował? | Odpowiedz

36maciek 25 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Witam Cię Irmo. Przeczytałem Twój przepis na rolowany boczek i kupiłem surowy boczek aby zrobić tak pyszny przysmak. Jedno tylko pytanie. Będę wdzięczny gdy mi dziś odpowiesz bo będę marynował surowe mięso. Boczek kupiłem ze skórka. Czy ja mam odciąć czy rolować całość jak leci. Dziękuje za podpowiedź. Maciek.12 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 11 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Monik77 w składnikach jest napisane cała główka czosnku, który również przeciskam przez praskę i nacieram boczek. Dziękuję za miły komentarz i również pozdrawiam.6 Kto głosował? | Odpowiedz

monik77 11 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Ja jeszcze smaruje wyciśniętym czosnkiem .Twój wygląda po prostu cudownie.pozdrawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Annawk nie mam nic przeciwko...)3 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 10 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Brawo - pieknie go zrolowałaś , mogę wpaść na taką pyszną kolację ?5 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 21 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Melu cieszę się razem z Tobą Twoim sukcesem kulinarnym i jednocześnie gratuluję I życzę smacznego. Cieplutko pozdrawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz