Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek przygotowałam jako wędlinkę i dodatek do pieczywa. Nadziałam go podsmażonym porem z drobno pokrojoną papryką czerwoną, wyszedł bardzo smaczny. Z dodatkiem musztardy i kiszonego ogórka smakuje wyśmienicie. Polecam
nóż, deska, naczynie żaroodporne, patelnia, łyżka,
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14051
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15950
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6428
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14051
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15950
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6428
Składniki
Boczek rozcinamy, by powstał duży jak największy płat. 2 ząbki czosnku drobno kroimy i rozcieramy z solą. Takim czosnkiem z solą nacieramy powstały płat. Następnie smarujemy delikatnie musztardą. Na rozgrzanym maśle klarownym podsmażamy pokrojony por oraz oczyszczoną pokrojoną w nie za dużą kostkę paprykę czerwoną. Tak przygotowany przestudzony farsz rozkładamy w dwóch paskach na płacie. Płat ciasno zwijamy w roladę i obwiązujemy nitką kuchenną. Roladę smarujemy oliwą , posypujemy majerankiem oraz kolorowym pieprzem , dociskamy do mięsa. Pomiędzy nitkę wkładamy pokrojone w plastry pozostałe 2 ząbki czosnku. Tak przygotowaną roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Odkładamy na 1 - 2 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wkładamy do piekarnika wlewamy 100 ml. bulionu i pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Podlewając co jakiś czas wytworzonym podczas pieczenia sosem. Po upieczeniu i wystudzeniu nitkę zdejmujemy. Smacznego
Boczek gotowy do podania.
Boczek po rozcięciu na duży płat natrzeć czosnkiem drobno pokrojonym i roztartym z solą.
Pokrojony por i pokrojoną paprykę czerwoną podsmażyć na maśle klarownym.
Na przygotowany płat rozłożyć podsmażony por z papryką.
Ciasno zwinąć , obwiązać nitką kuchenną, natrzeć oliwą i przyprawami oraz obłożyć plasterkami czosnku.
Rolada gotowa do podania.