Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczniaki w zalewie octowej to takie udawane niby-śledzie. Przepisów na “śledzie” z boczniaków jest całkiem sporo, a my próbowaliśmy nawet przepyszne “gotowce” od Pozytywnie Zakiszonych. Sama przygotowałam rozmaite warianty, z różnych inspiracji i różnych przepisów. I – prawdę mówiąc – wszystkie były na swój sposób smaczne, nawet bardzo smaczne! Ale – jeśli jeszcze choć trochę pamiętam smak jedzonych przed laty śledzi w occie (których zresztą za bardzo nie lubiłam) – to ten sposób przygotowania bije wszystkie inne na głowę. Zdecydowanie warto spróbować, jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, ale na pewno takie boczniaki zasmakują też osobom jedzącym mięso i ryby – o ile nie będą się w tym daniu doszukiwać smaku śledzia. Bo to, co dla wegetarian jest zamiennikiem, dla wszystkich pozostałych stanowi po prostu świetną w smaku przystawkę z grzybów. I tak właśnie potraktujmy boczniaki w zalewie octowej.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1781
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 403
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21896
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1781
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 403
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21896
Składniki
W garnku zagotuj wodę z sosem sojowym i glonami nori.
Do wrzącej zalewy włóż pokrojone boczniaki i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie odcedź grzyby na sicie.
W osobnym garnku przygotuj zalewę “marynata a’la śledzie w occie korzennym”. Czyli – do garnka dodaj wodę, ocet jabłkowy (lub inny owocowy) i wszystkie przyprawy.
Zagotuj zalewę, dodaj pokrojoną cebulę i gotuj przez 2 minuty, by składniki się połączyły i cebula straciła surowy smak, ale nadal pozostała chrupka. Pozostaw do ostudzenia.
W litrowym słoiku układaj warstwami cebulę z zalewy i ugotowane boczniaki – na przemian. Pamiętaj też, by dolać do słoika całą zalewę octową. Na wierzch dodaj dobrej jakości olej lniany – tyle, by dopełnić słoik.
Boczniaki w zalewie octowej a’la śledzie korzenne wstaw do lodówki. Co kilka godzin warto postawić słoik dnem do góry, żeby smaki bardzo dobrze się wymieszały, ale jeśli nie masz czasu – nie jest to absolutnie konieczne. Bez tego Twoje “śledzie”też będą pyszne.
Marynowane “śledzie” z boczniaków można zacząć próbować już po kilku godzinach, ale warto, by postały w lodówce 2-3 dni. Wtedy smaki o wiele lepiej się rozwiną, przegryzą, zharmonizują.
Takie niby-śledzie jada się same z kawałkiem chleba, można je podać jak w śledzie w śmietanie z ziemniakami – na obiad. Boczniaki w zalewie octowej mogą też być składnikiem sałatki – tu niemal wszytko jest dozwolone.