Do góry

Przekąski Przepis na:

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2267

Dodano:

Odsłon: 539

Ta przekąska nie jest odkrywcza, ale robię ją już tak długo, że w końcu postanowiłam ją wpisać do swoich przepisów. Może znajdzie się ktoś kto jeszcze jej nie wypróbował :) Jest prosta i przepyszna. Można podac ją na kolację lub jako ciepłą przystawkę przed głównym jedzeniem. W lecie częstuję nią gości przed daniami z grilla.

Składniki

  • Bagietka - 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe - lub zwykłe - 250 - 300 g
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • Mozzarella - 1 kulka
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - świeżo zmielony
  • Bazylia - kilka świeżych listków (może być też suszona)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory parzymy gorącą wodą i ściągamy skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki. 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, bazylię myjemy i drobno siekamy, mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy z pomidorami doprawiając do smaku solą i pieprzem. Oliwę z oliwek mieszamy z pozostałymi 2 ząbkami, również przeciśniętymi przez praskę. Bagietkę kroimy ukośnie na kromki, polewamy oliwą z oliwek, wykładamy pomidory z przyprawami i mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10-12 min. (aż ser się stopi). Jemy gorące :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń