Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne smaczne bułeczki z serem.
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm, stolnica naczynie, blender
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10879
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4854
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 975
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9330
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1385
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10879
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4854
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 975
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9330
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1385
Składniki
Mąkę przesiać. Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić. Banany obrać , zblendować. Drożdże pokruszyć , dodać 1 łyżkę cukru , 1 łyżkę mąki, trochę mleka , dokładnie rozmieszać , pozostawić aż zaczną rosnąć. 1 żółtko jajka , zblendowane banany ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać rosnące drożdże , mleko, mąkę , szczyptę soli, wszystkie składniki dokładnie wymieszać , dodać rozpuszczone masło , wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne, będzie odchodziło od ścian naczynia.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie ser zemleć lub zblendować dodać jajko, resztę cukru wymieszać. Gdy ciasto podwoi objętość podsypać mąką stolnicę , wyłożyć ciasto , podzielić na 4 części , z każdej uformować wałek , podzielić go na 7 części , uformować kulkę , rozwałkować, po środku zrobić lekkie wgniecenie , w nim umieścić porcję masy serowej, na wierzch po kilka żurawin , układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, tak do końca składników.
Pozostawić około 10 minut aby bułeczki podrosły a następnie ciasto posmarować roztrzepanym białkiem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 20 minut do dobrego zrumienienia ciasta.