Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki czosnkowe z serem pieczone w piekarniku z kremowym serkiem śmietankowym i karmelizowaną cebulką to idealna przekąska na imprezy, ale także na śniadania czy kolacje. Świetnie sprawdzą się też w śniadaniówkach do szkoły czy pracy.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1409
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1409
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Składniki
Przygotuj nadzienie. Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją do zmiękczenia i uzyskania złotego koloru. Odstaw.
Szpinak rozmroź, odciśnij nadmiar wody i osusz go papierowymi ręcznikami.
W dużej misce wymieszaj serek śmietankowy, szpinak, cebulę i czosnek.
Złóż bułeczki. Arkusze ciasta francuskiego rozwiń i rozsmaruj na nich mieszankę szpinaku z serem, pozostawiając jeden brzeg wolny, by można było skleić całość w roladę.
Posyp całość równomiernie tartą mozzarellą. Zwiń ciasto w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Dobrze ściśnij brzeg, by całość się nie rozpadła.
Ząbkowanym nożem pokrój roladę na 12 kawałków. Odkładaj je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępach co najmniej 2 cm od siebie.
Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim wierzch bułeczek czosnkowych z serem.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut. W razie potrzeby piecz bułeczki w dwóch partiach.
Wyjmij danie z pieca i ostaw do lekkiego ostygnięcia przed podaniem.
Podawaj bułeczki na ciepło lub na zimno. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 48 godzin.