Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki jogurtowe z nadzieniem mięsnym to sycąca, idealnie doprawiona przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję – śniadanie, lunch czy imprezę rodzinną.
Składniki
Przygotuj bułeczki. Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. Ciepłe mleko wymieszaj z łyżeczką cukru i drożdżami. Pozostaw do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. W środku zrób dołek i wlej wyrośnięte drożdże, jogurt, jajko i masło. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta.
Przenieś ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj ręcznie przez 5-7 minut, aż uzyska odpowiednią elastyczność. Przenieś je do dużej, naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę lub do podwojenia objętości.
Uderz ciasto pięścią, aby usunąć powietrze i połóż je z powrotem na blacie podsypanym mąką. Podziel je na 6 równych części i uformuj kulki.
Przygotuj nadzienie. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż ją na patelni z olejem do ładnego zeszklenia.
Dodaj bardzo drobno posiekaną lub mieloną wieprzowinę i podsmaż ją, rozdrabiając łyżką.
Dodaj przyprawy, startą marchewkę i posiekaną cebulkę. Smaż do momentu odparowania całego płynu.
W szklance rozprowadź mąkę w wodzie. Wlej zawiesinę do masy mięsnej i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Zdejmij całość z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Złóż bułeczki. Bierz każdą kulkę ciasta, rozpłaszcz ją w dłoniach i uformuj okrągły dysk. Nabierz po 1-2 łyżki nadzienia i zbierz ciasto na górze. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem i piecz je w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20 minut lub do zezłocenia.
Bułeczki jogurtowe z nadzieniem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.