Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki z mozzarellą.

Przepis dnia 2016-02-01
Bułeczki z mozzarellą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9077

Dodano:

Odsłon: 13486

Pyszna przekąska .

Składniki

  • ciasto drożdżowe: 20 g drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki pszennej
  • sól, cukier
  • opakowanie mozzarelli mini( 150 g po odsączeniu)
  • 40 g cebulki prażonej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki z mozzarellą.

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do ciepłego mleka, dodajemy odrobinę cukru oraz 2 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy by zaczyn ruszył. Do podrośniętego zaczynu dodajemy olej, żółtko, sól oraz mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto, zostawiamy na 20 minut by podrosło. Mozzarellę odsączamy a cebulkę prażoną rozcieramy na drobniejsze kawałeczki. Ciasto dzielimy na kawałki u mnie było to 20 części bo tyle było kulek mozzarelli. Na każdy kawałek ciasta układamy ser i formujemy zgrabną bułeczkę, obtaczamy górę bułki w cebulce i układamy na blaszce. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach na niższym poziomie piekarnika by nam się nie spaliła cebulka na wierzchu. Podajemy z ulubionymi sosami .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń